Penészedik a lakásom! Mit tegyek?

A hideg téli idő sokaknak okoz gondot. Legyen az egy megfázásos betegség, hidegallergia, vagy épp a lakásban okoz állandó bosszúságot.

Télen bármennyire is szeretnénk, a ruhákat nem tudjuk kitenni az udvarra vagy erkélyre, mert inkább csak megfagy a vizes ruha, de nem szárad. Kénytelenek vagyunk bent teregetni. Azoknak, akiknek van szárítógépük, előnyben vannak, nem kell megküzdeniük azzal a nagy mennyiségű párával, amit a száradó ruhák okoznak. Hiába a jól megoldott szellőzés és a napi 10 perces szellőztetés, még így is egy-egy mosás után, akár több liter vizet is jelenthet ez a lakásban, pára formájában. Arról nem is beszélve, hogy a ruhák a lassú száradás miatt még be is büdösödhetnek.

 

De hova távozik a nedvesség?

Természetesen a falakba, bútorokba, szövetekbe. Használhatunk páramentesítőket, de az állandó pára mellett ez csak fél megoldás lesz. A rosszul szellőző helyiségekben, helyeken (pl.: szekrény mögött) így is előjön a feketepenész, ami imádja a nyirkos helyeket.

A penészgombák a soksejtű, hifás gombák egy csoportja, melynek spórái gyakorlatilag mindenütt ott vannak. A házipor egy részét a penészgomba spórái teszik ki. Nagy mennyiségben belélegezve allergiás megbetegedésekhez, légzési nehézségekhez vezethet.

Honnan tudom, hogy penész van a lakásban?

Ha ezt látjuk a falakon, akkor időben tudunk cselekedni, de ha olyan helyen van, ahova nem nézünk be minden nap (pl.: szekrény mögött), az bizony nagy felfordulást is tud okozni egészségünkre nézve.

Az első jelek: gyakori orrfolyás, orrdugulás, köhögés, légzés közbeni süvítő hang. Ezek egyértelműen a megfázás tünetei is, és nem gyanakodunk, hiszen tél van és hideg, bárhol megfázhat, elkaphat valamit az ember, különösen pandémia idején. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy csak egy helyen jönnek-e elő ezek a tünetek vagy állandó jelleggel. A megfázás 1-2 héten belül (jobb esetben) megszűnik, így ha a tünetek továbbra is fennállnak, érdemes elkezdeni a helyiségeket átnézni.

Mi jöhet még?

Az első tünetegyüttest követően megjelenhet a szem és a bőr irritációja – viszketéssel, pirossággal – a torokfájás; az állandó orrfújás következményeként pedig az orrvérzés is.

Az asztmás betegek ezeket rosszabbul viselhetik, jobban előjönnek a köhögő rohamok, a légzési nehézségek, az allergiás reakciók. Tünetek lehetnek még a gyakori fejfájás, fáradékonyság, de akár arcüreggyulladáshoz is vezethet.

Legsúlyosabb esetben a hosszú távú érintkezés és állandó belégzés miatt koncentrációs zavart, fényérzékenységet, szorongást, memóriazavarokat, izomgörcsöket, végtagzsibbadást, hízást is okozhat.

Azok akik, valamilyen állandó betegséggel, legyengült immunrendszerrel, allergiával, asztmával küzdenek a tünetek akár sokkal erősebbek is lehetnek. Érdemes időről-időre átnézni a helyiségeket. Legyen szó az otthonunkról, irodánkról, üzlethelyiségeinkről. Még akkor is, ha nem érzékelünk tüneteket. Szabaduljunk meg minél előbb a penésztől, ne hagyjuk, hogy tovább rontsa a levegőt.

Penészmentesítés

Próbáljuk meg első lépésben a párát csökkenteni a helyiségekben gyakori szellőztetés és páramentesítők segítségével.

A tél közepén, végén, a tavaszi nagytakarítási szezonban is érdemes átnézni a lakást, irodát, üzlethelyiségeket a penész után. A felkutatott helyekről először érdemes letörölni a penészt. Használhatunk penész/gombaölő szereket, amik az adott helyeket fertőtlenítik, megszüntetik a problémát, azonban a levegőbe került (a törlés során óhatatlan, hogy a levegőbe kerüljön) spórákkal már nem tud mit kezdeni. Ilyenkor érdemes a levegőt is fertőtleníteni. A legcélszerűbb ehhez az ózonozás, mely a levegőbe került spórákat is elpusztítja, ezzel megakadályozzuk, hogy újra megtelepedjenek a lakásban. Az ózonos fertőtlenítéssel nemcsak a penész spóráit, hanem a vírusokat, a baktériumokat és a polleneket is semlegesítjük. Sok egészségünkre zavaró tényezőt is meg tudunk ezzel szüntetni vegyszermentesen.

Az ózonos fertőtlenítést érdemes egy évben akár kétszer is alkalmazni, hogy a gombaspórák ne tudjanak megtelepedni és ezzel egészségünket károsítani.

Ózon Kecskemét
+36 20463 9213

Figyeljünk a saját és lakásunk egészségére is!