7 tipp a penész megszüntetéséhez

A penész megjelenése a lakásban sokaknak kellemetlenséget okoz, nemcsak a falon megmaradó fekete folt miatt, hanem az egészségük károsodása miatt is.

Az első tünetegyüttes akár még nem is okoz túl nagy aggodalmat, hiszen sima megfázás is lehet a háttérben. Ám az állandó és a további súlyos tünetek már aggasztóak lehetnek. A tünetekről bővebben Penészedik a lakásom! Mit tegyek? című blog cikkünkben olvashat.

Most hoztunk egy összegzést és néhány házi praktikát, hogy előzzük meg, tartsuk kordában a penészedést.

 

  1. Páramentesítés

Abból tudod biztosan, hogy túlpárásodott a lakás, ha az ablakok széle, jobb esetben csak nedves, rosszabb esetben akár vizes is lehet reggelre. Ha tehetjük, szüntessük meg vagy csökkentsük a páratartalmat a lakásban, hiszen a nedves környezet kedvez a penészgomba spóráinak elszaporodásának. A ruhaszárítást ütemezzük, egyszerre csak kevés ruhát szárítsunk, főzés közben használjuk a fedőket, fürdés után, ha tehetjük, nyissunk ablakot. Használhatunk páramentesítőket is, melyek segítenek csökkenteni a lakás páratartalmát.

 

  1. Rendszeres szellőztetés

2021-re már csak olyan nyílászárókat építhetünk be a lakásunkba, melyeknek megoldott a szellőzése. Ennek ellenére soha ne felejtsünk el napi minimum egyszer szellőztetni a reggeli órákban. A tavasztól-őszig tartó időszak nem is okoz problémát, de a hideg téli idő igen! Ilyenkor is kell, hiszen pont a fűtési szezon az, ami még rátesz egy lapáttal a penész kialakulásához. Egy gyors, 10 perces kereszthuzattal jó eredményeket érhetünk el, és még csak nem is kell kihűtenünk a lakásunkat.

 

  1. Falak, bútorok folyamatos ellenőrzése, karbantartása

A penész igen alattomos, olyan helyeken alakul ki elsősorban, amiket nem látunk. A bútor mögötti fal, a falak sarkai vagy akár maga a bútor hátulján is, ami viszont azért is veszélyes, mert sokáig nem látjuk a bajt, viszont ruháik egy idő után elkezdenek penészedni és átveszik a szagot is. Ha a lakásunk „hajlamos” a penészedésre, időről-időre ki fog alakulni, de legalább észrevesszük időben a bajt és tudunk cselekedni.

 

  1. Penész/gombaölő szerek

A piacon ma már nagyon sok és jó minőségű penész- és gombaölő szereket lehet kapni. Az áruk, a mennyiséghez képest, amit szét kellene szórnunk a lakásban, elég drága, de hatásosak. De ugyanennyire hatásos a hipós megoldás is.

Mindkét esetben első lépésben le kell törölni a falat, a fekete foltok miatt is. Óvatosan, ne csináljunk nagyobb foltot! Aztán jöhetnek a penész/gombaölő szerek, vagy a jó öreg hipós megoldás.

 

  1. Macska almos zoknik

Ha már sikerült megszabadulnunk a penésztől a falakról, vagy akár a bútorról, meg kell akadályoznunk, hogy a fal tovább vizesedjen! Ha egy egyszerű, gyors, olcsó megoldásra vágyunk és nem akarunk kőműveseket hívni, akkor a macska almot ajánljuk. No, nem szétszórni a lakásban, hogy aztán a macska wc-nek nézze a házat. Keressünk néhány rossz zoknit, töltsük meg macska alommal és rakjuk a bútorok és a fal közé, ahol a vizesedést látjuk. Ezzel lassítjuk a falak vizesedését. A macska alomnak sem kell a legszuperebbnek lennie, egy olcsó, középkategóriás minőség is megteszi. A lényeg, hogy szívja a nedvességet. Érdemes több macska almos zoknit is bedobni egy-egy nagyobb bútor mögé.

 

  1. Penészgátló festékek

A festékgyártók is folyamatos újdonságokkal rukkolnak elő. Ma már nem elég, hogy a szín fedjen, már fűthetőnek is kell lennie. A penész ellen is segítséget kapunk a gyártóktól. Sok és szintén jó minőségű penészgátló festék közül választhatunk, amik segítenek megelőzni és gátolni a problémánkat.

 

  1. Ózonos fertőtlenítés

Ha ezekkel a lépésekkel megvagyunk: lemostuk és fertőtlenítettük a falat, újrafestettük az érintett területet és a későbbi vizesedésről is gondoskodtunk, jöhet a levegő fertőtlenítése. Ugyanis ezzel megbolygattuk a penésztelepeket, amik védekezésképp szétszórták a spóráikat. Most pedig a levegőben vannak, új helyet keresve. A spóra, amint megtelepszik valahol és biztosítva van neki a megfelelő környezet, már tud is szaporodni. Erre ajánljuk az ózonos fertőtlenítést, amely nemcsak a penészgombával végez, hanem a vírusokkal, baktériumokkal és a pollennel is. Arról nem beszélve, hogy utána friss levegőjű lesz a lakás. Az ózonos fertőtlenítést egy évben akár többször is elvégezhetjük meggátolva a penész kialakulását.

Ne hagyja, hogy a penész gátolja az egészségét és rontsa lakásának állapotot! Tegye meg a szükséges óvintézkedéseket!

 

Ózon Kecskemét
+36 20463 9213